Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Pieter L. Schram,Dienen in nood 2
  • Pieter L. Schram,Dienen in nood 2
Pieter L. Schram,Dienen in nood 2
Dienen in nood 2
Het vliegende reddingsteam van de KLu 1994-2014
Militaire Historie
€ 44.95
Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


In twee delen beschrijft “Dienen in nood” 55 jaar historie van de Search and Rescue (SAR) helikoptereenheid van de Koninklijke Luchtmacht waarin is geprobeerd historische feiten, persoonlijke belevenissen, achtergronden en gevoelens weer te geven van de vliegende luchtmacht redders, de ene keer in de bekendheid, de andere keer in anonimiteit soms hun leven in de waagschaal stelden om dat van anderen te redden. Niets bijzonders maar wel erg dankbaar werk, hebben de oud-leden van dit inmiddels per 1 januari 2015 opgeheven, unieke luchtmachtonderdeel zelf gevonden.

Dit tweede (AB-412 “Tweety”) deel van “Dienen in nood” gaat over de periode 1994 - 2015 en is verdeeld in een tweetal episodes: Tweede Periode Leeuwarden en Laatste Periode Leeuwarden.
De gehele, chronologische beschreven historie (in beide delen) is afgewisseld met flashbacks, belevenissen of gebeurtenissen van dat moment! Bij het schrijven is er van uitgegaan dat dit boek niet alleen voor oud SAR-mensen of insiders is bedoeld, maar zeker ook voor belangstellenden, geïnteresseerden of anderen die niet of nauwelijks bekend zijn met de SAR-wereld. Daarom is getracht zo weinig mogelijk vakjargon te gebruiken en waar dit wel het geval is, is een en ander verklaard en achterin een bijlage met verklaringen van de gebruikte afkortingen opgenomen. Uitgebreid wordt ingegaan op diverse achtergronden, om een zo goed mogelijk beeld van de (werk)sfeer en omstandigheden weer te geven.
Tevens is geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag waarom deze unieke reddingseenheid moest verdwijnen.

Treffend is de wapenspreuk onder het onderdeel embleem “SERVANS IN PERICULO”, hetgeen vrij vertaald betekent “Dienen in nood”. En dat hebben de mannen en vrouwen die deel uitmaakten van dit bijzondere onderdeel dan ook gedaan, dag en nacht, ruim 55 jaar…Recensie:
NBD Biblion
E. Westerhuis 23-09-2020
'Pieter Schram was van 1971 tot 2010 werkzaam bij de Koninklijke Luchtmacht. Sinds de invoering van de Augusta Bell AB-412 SP reddingshelikopter in 1994 vervulde hij de functie van boordmonteur-hoistoperator en was hij mentor over de binnenkomende redders. Met zijn 4500 vlieguren - waarvan 3000 als Search & Rescue bemanningslid - behoort hij tot de meest ervaren redders van de KLu. In 2015 werd het unieke helikoptersquadron opgeheven. In twee kloeke en rijk geïllustreerde delen heeft de auteur de geschiedenis van dit roemruchte 303 Squadron vastgelegd onder de titel `Dienen in nood`, wat verwijst naar de Latijnse spreuk onder het SAR-wapenschild `Servans in Periculo`. Dit werk beslaat de periode 1994-2015 over operationele jaren met de AB-412 helikopter. Unieke Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Rijk geïllustreerd.'

Extra informatie:
Militaire Historie
Hardback
276 pagina's
Met illustraties
Juli 2020
1544 gram
288 x 229 x 25 mm
EAN: 9789086162352
Violaero

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen