Welkom op onze website
Wij verzenden naar Nederland en België

N. Tydeman,Het temmen van de os
Het temmen van de os
€ 14.95

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


De zentraditie kent vele wegen om de mens te helpen bevrijding te bereiken. Daarbij wordt geen enkel middel geschuwd: van jarenlange meditatie tot een paar flinke stokslagen, alles kan helpen om de illusies van het denken te doorbreken. Toch vereist de ontwikkeling van de geest een zekere strategie, en kan het helpen om voorbereid te zijn op bekende hindernissen. Daarom hebben beroemde zenmeesters in allerlei vormen aanwijzingen nagelaten die ons kunnen helpen onze eigen weg te gaan.

De meest bekende vertolking van de zenweg zijn de tien stadia van het temmen van de os, geschreven en geïllustreerd door Guoan Shiyuan, een Chinese zenmeester uit de 12e eeuw. De vertaling van Guoan?s tien verzen, met illustraties, die traditioneel worden toegeschreven aan de Japanse schilder Tenshô Sh¨bun (15e eeuw), vormen de kern van dit boek. Nico Tydeman, Nederlands zenleraar, auteur van Zitten, de praktijk van zen, Vormen van oneindige leegte en Dansen in het duister, schreef bij de tien stadia een uitgebreid kommentaar.

De os, symbool van de menselijke geest, dwaalt meestal maar wat rond, en volgt zijn verlangens, stemmingen, angsten en herinneringen. Stap voor stap wordt aangegeven hoe de os getemd kan worden. Dan kan werkelijke vrijheid worden ervaren.

Extra informatie:

Paperback / softback
97 pagina's
Met illustraties
November 2004
139 gram
211 x 130 x 10 mm
EAN: 9789056701048
Asoka

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen