Roelf, zoon van een smid in een versterkte hoeve op de Hondsrug, voelt zich verre van gelukkig. Niet alleen kan hij bijna geen goed doen in de ogen van zijn vader, ook het vak van smid trekt hem totaal niet. Als op een dag de bekende minstreel Rudolf van Zutphen de hoeve bezoekt, weet Roelf het zeker. Hij wil, net als Rudolf, een rondtrekkende muzikant worden.
Na weer een woedeaanval van zijn vader besluit Roelf weg te lopen. Om te voorkomen dat zijn vader hem zal vinden, verbergt hij zich in de uitgestrekte moerassen rond de hoeve. Daar belandt hij letterlijk en figuurlijk in de narigheid. Hij ontmoet de stroper Rooie Geert, die zich al jaren schuilhoudt in een hut, ergens diep in het moeras. De stroper verleent hem gastvrij onderdak, maar hoe onschuldig zijn Geerts activiteiten eigenlijk?
Zal er van Roelfs droom minstreel te worden wel iets terecht komen?
De serie FLORIS DE MINSTREEL speelt zich af in de Middeleeuwen. In veel opzichten een donkere tijd. Er bestonden grote verschillen tussen rijk en arm, waarbij de adel en de geestelijkheid zich vaak verrijkten over de ruggen van de gewone mensen. Ook wat het geloof betreft was het een arme tijd. Geloof en bijgeloof gingen vaak hand in hand, ook al doordat de meeste mensen niet konden lezen en schrijven. De Rooms Katholieke Kerk, de enige kerk in de Middeleeuwen, maakte regelmatig misbruik van haar positie. Ze verzon regels en voorschriften met als voornaamste doel de kas van de kerk te spekken.
Reizen was vaak een gewaagde onderneming. Vooral in de arme gebieden lagen rovers op de loer, die de reizigers niet alleen van hun waardevolle spullen, maar vaak ook van hun leven beroofden. Toch waren er rondtrekkende muzikanten, minstrelen, die overal kwamen en in ruil voor eten, onderdak en een beloning hun liederen ten gehore brachten. Zowel in de dorpen en steden als in kastelen en burchten werden ze meestal hartelijk ontvangen, omdat ze altijd op de hoogte waren van de laatste nieuwtjes. Nieuws, dat de minstrelen vaak gebruikten voor hun nieuwe liederen.
Dat de minstrelen tijdens hun reizen zelf ook het nodige meemaakten, kun je lezen is de serie: FLORIS DE MINSTREEL
Nadat hij de serie ?Teamdossier? had afgerond, was Janwillem toe aan iets totaal anders.
Zoals je ook aan veel van zijn andere boeken kunt merken, heeft hij altijd al veel belangstelling gehad voor geschiedenis. Gebeurtenissen uit het verleden bepalen immers het heden. Na overleg met uitgeverij Koster is hij begonnen aan een nieuwe serie, die speelt in de Middeleeuwen: Floris de minstreel. Het eerste deel start in de provincie Drenthe, waar hij zelf ook woont.
Om zo?n serie te kunnen schrijven moet je heel wat uitzoeken. Hoe woonden de mensen, wat voor kleding droegen ze, wat was al wel uitgevonden en wat niet, welke plaatsen bestonden al, enzovoort. Voor Janwillem een leuke uitdaging. Janwillem heeft verschillende oude gebouwen bezocht om de sfeer te proeven, zoals het Muiderslot en een museumklooster in Ter Apel.
De zoon van de smid is het eerste deel in deze nieuwe serie. Het tweede deel, dat DV volgend jaar verschijnt, gaat verder waar het eerste deel stopt, en speelt in een klooster.
Janwillem is benieuwd naar jullie reacties op deze nieuwe serie. Zelf is hij er in ieder geval heel tevreden over
Extra informatie :
Floris de minstreel 1
267 pagina's
EAN: 9789055516698
Uitgeverij Gebr. Koster