Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  Jacob Zwaan,Onze jongens in Indie
  Onze jongens in Indie
  € 20.00
  Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


  Onze jongens in Indië, de geschiedenis van een peloton

  Jacob Zwaan

  Indië-veteraan Jacob Zwaan schetst in dit boek een authentiek beeld van de ontnuchterende werkelijkheid van onze laatste oorlog.

  Op Java, in de diepdonkere tropennacht, ligt in 1946 een peloton jongens. Jaap, René, Piet, Wim, Jan, zonen van Hollandse ouders. Ze zijn allen soldaat, ingedeeld bij de 7 December-divisie die tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië de orde moet bewaren.

  Direct na de schrale oorlogsjaren, nooit ver van huis geweest, worden deze jongens aan de andere kant van de wereld ingezet in een exotisch en broeierig oord vol spanning, mooie meisjes, drank en feesten. Maar buiten wacht hen een ongrijpbare, vaak onzichtbare tegenstander, Indonesische vrijheidsstrijders die fel en gedreven opkomen voor de onafhankelijkheid van hun land.

  De jonge soldaten van het peloton vieren feest én zijn verlammend bang. Ze grijpen de wapens, strijden blindelings en hard, zonder medeleven met de inheemse bevolking. Aan beide zijden vallen doden. De Hollanders nemen wreed en nietsontziend revanche. Maar dan duikt de gewetensnood op. Deze begint sommigen parten te spelen.

  Auteur Jacob Zwaan was zelf één van die soldaten. Hij stelde het peloton van Onze jongens in Indië samen uit de jongens met wie hij zélf ten strijde trok. Daarbij verzwijgt hij niets van de soms kwalijke rol die de Nederlanders in voormalig Nederlands Indië speelden, maar hij kweekt ook een zeker begrip voor de dingen die gebeurden, gebaseerd op machteloosheid en onwetendheid. Martin Zwaan, zoon van de auteur, schreef een nawoord.

  Jacob Zwaan was archivaris bij het NIOD en schreef verschillende boeken. Hij overleed in 2005.  Extra informatie:

  Paperback / softback
  300 pagina's
  Februari 2021
  438 gram
  230 x 152 x 25 mm
  EAN: 9789089758897
  Just Publishers

  Levertijd: 1 tot 2 werkdagen