Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • J. Leerssen,De bronnen van het vaderland
  • J. Leerssen,De bronnen van het vaderland
J. Leerssen,De bronnen van het vaderland
De bronnen van het vaderland
Taal, literatuur en de afbakening van Nederland 1806-1890
€ 15.00

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen

Toen Napoleon Nederland annexeerde, zei hij dat het ?toch maar een aanslibsel was van Franse rivieren?. Waar de bronnen van Nederland lagen en welke rivieren het afbakenden, zou in de volgende decennia de hamvraag worden. De Lage Landen tussen Schelde, Maas en Rijn bleken tegenstrijdige invloedssferen te herbergen. Maar feitelijk waren hun tradities, vanaf het aantreden van Lodewijk Napoleon in 1806 tot dat van Wilhelmina in 1890, niet minder dan wapens bij een strijd om de allesoverheersende kwestie: wie zijn wij nu helemaal?
Historische zelfbeelden, vooral uitgedragen door de romantiek, moesten een grondslag zijn voor een diep gewenste identiteit. Zij waren van talige en letterkundige aard: teksten zoals Reinaert de Vos en de Servaaslegende. Naar zulke middeleeuwse bronnen gingen filologen uit alle windstreken koortsachtig op zoek. Men ontdekte manuscripten, taalwetten en teksten in een fel proces van internationale concurrentie. Was Reinaert Frans, Vlaams, Nederlands of Germaans? Was Veldeke een Duitser, een Nederlander, een Limburger of een Belg?
Joep Leerssen laat in een even secuur als geanimeerd betoog zien dat die letterkundige zaken allesbehalve antiquarisch waren. Ze vormden de culturele component van gespannen geopolitieke verhoudingen, en waren onderdeel van turbulente natie- en staatsvorming in en om de Lage Landen. De bronnen van het Vaderland beschrijft de lang onderschatte, maar zo fundamentele rol van boekenwurmen en geleerden, te midden van betwist erfgoed en omstreden grenzen.

Joep Leerssen (1955) is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Huizinga Instituut (Landelijke Onderzoekschool voor Cultuurgeschiedenis). Hij publiceerde in binnen- en buitenland talloze artikelen en boeken over nationale stereotypen en over het verband tussen literatuur, historisch besef en nationalisme. Onder Nederlandse lezers is vooral zijn Nationaal denken in Europa: een cultuurhistorische schets (1999) bekend.

Extra informatie:

Paperback / softback
222 pagina's
Met illustraties
April 2006
598 gram
220 x 139 x 25 mm
EAN: 9789077503485
Uitgeverij Vantilt

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen