Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist, tv-rechter en begaafd docent, populair bij het algemene publiek en bij zijn studenten. Toen hij in het protestjaar 1968 rector magnificus werd van de Universiteit van Amsterdam, waren de verwachtingen hooggespannen. Belinfante bleek echter niet opgewassen tegen de rebellie die de universiteit overspoelde. Ontgoocheld verliet hij de universiteit. Diep weggestopte oorlogsherinneringen kwamen los. Later keerde Belinfante terug in het openbare leven met een toonaangevende studie over de naoorlogse berechting van politieke delinquenten: In plaats van bijltjesdag.
In deze biografie schetst Geke van der Wal de Portugees-Joodse gemeenschap in Den Haag, het milieu waarin Belinfante opgroeide, zijn hulp aan vluchtelingen uit nazi-Duitsland en de vijf lange oorlogsjaren toen zijn wereld steen voor steen afbrokkelde. Belinfante droeg de oorlog met zich mee, in het werk en privé, maar over de oorlog zelf en over de drama’s in zijn persoonlijk leven zweeg hij.
Recensie:
De Volkskrant
Aleid Truijens '
`Van der Wal analyseert zijn karakter en de tijd waarin hij leefde en werkte, scherp én met mededogen en empathie. (...) Haar van begin tot eind boeiende boek laat zien dat iemand met een oorlogstrauma levenslang heeft.`
'
Extra informatie:
Paperback / softback
320 pagina's
Met illustraties
Maart 2023
406 gram
210 x 135 x 25 mm
EAN: 9789045040943
Atlas Contact
* We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is.