Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • G. Groeneveld,Kriegsberichter
  • G. Groeneveld,Kriegsberichter
G. Groeneveld,Kriegsberichter
Kriegsberichter
Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945
€ 29.90

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de verslaggeving door de nazi's strak geregisseerd. Propaganda-minister Joseph Goebbels riep Propaganda-Kompanien in het leven, speciale legereenheden die met pen, camera, microfoon of schetsblok de strijd op de voet volgden. Het nieuws van deze soldaat-journalisten was erop gericht de mening van thuisfront af te stemmen op die van het regime.

Nadat Hitler in 1941 de Sovjet-Unie was binnengevallen, riep hij ook Nederlanders op de strijd tegen het bolsjewisme aan te binden: niet alleen de Duitse, maar de gehele Europese beschaving stond op het spel. Enthousiast gaven duizenden aan de oproep gehoor. Treinen vol vrijwilligers denderden richting oostfront.

Hun krijgshandelingen werden in woord, beeld en geluid vastgelegd door landgenoten, Nederlandse Kriegsberichter. De eerste jaren gebeurde dat vanuit de loopgraven rond Leningrad of vanuit de heuvels van de Oekraïne, na de landing van de geallieerden in Normandië eveneens vanuit het westen, tot het net zich sloot rond Duitsland én rond Nederland.

Op basis van archiefmateriaal en persoonlijke getuigenissen vertelt Gerard Groeneveld het verhaal van die SS-oorlogsverslaggevers. Niet eerder werd zo uitvoerig aandacht besteed aan deze bijzondere vorm van journalistiek, die parallellen vertoont met de wijze waarop de Amerikanen hun oorlogen in Irak aan het publiek verkochten.

De ontstaansgeschiedenis van de Propaganda-Kompanien komt aan de orde en, tot in detail, de opkomst en ondergang van de Nederlandse afdeling. Wie waren die journalisten, wat dreef hen en hoe gingen ze precies te werk?

Kriegsberichter is een meeslepend relaas over de alsmaar diepere kloof tussen beeld en werkelijkheid - over regisseren en geregisseerd worden.

Extra informatie:

Paperback / softback
424 pagina's
Met illustraties
Oktober 2004
829 gram
241 x 162 x 27 mm
EAN: 9789077503096
Uitgeverij Vantilt

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen