Door de drukte kan uw bestelling iets langer onderweg zijn
Wij verzenden naar Nederland en België

F.A. Janssen,Verleden en toekomst van het gedrukte boek
Verleden en toekomst van het gedrukte boek
Tiele lezing 2003
€ 15.00

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen


Van Johann Gutenberg tot Bill Gates. Frans A. Janssen verdedigt in deze tweede Tiele-lezing twee met elkaar samenhangende stellingen. De zogenaamde eerste mediarevolutie, de boekdrukkunst die het geschreven boek verdrong, houdt in feite geen verandering van communicatiemedium in; de boekdrukkunst verricht dezelfde taken die het handschrift heeft, weliswaar beter - sneller en goedkoper - maar beide behoren tot hetzelfde grafische medium.

De tweede stelling heeft betrekking op de zogenaamde tweede mediarevolutie, de digitale media die het gedrukte boek doen verdwijnen. Hier is slechts tot op zekere hoogte sprake van een wisseling van medium; beide zijn in essentie grafische media. De veel gemaakte vergelijking tussen de situatie rond 1500, gedrukt versus geschreven boek, en die rond 2000, digitale versus gedrukte media, houdt geen stand.

Deze Tiele-lezing is uitgesproken op 26 juni 2003 ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

De auteur:
Frans A. Janssen is hoogleraar boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is als bestuurslid verbonden aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica te Amsterdam.

Extra informatie:

Paperback / softback
25 pagina's
Met illustraties
Juni 2003
128 gram
243 x 161 x 6 mm
EAN: 9789057302688
WalburgPers Algemeen

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen