Gratis verzending vanaf € 25
Wij verzenden naar Nederland en België

  • E.H. Brongers,Afsluitdijk 1940
  • E.H. Brongers,Afsluitdijk 1940
E.H. Brongers,Afsluitdijk 1940
Afsluitdijk 1940
Met de voorafgaande strijd in de noordelijke provincies
€ 24.95

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen


Op 13 mei 1940 bevond Nederland zich in volle oorlog met het Duitse Rijk. De hevige gevechten op de Grebbeberg bereikten op die dag hun hoogtepunt.

Vijandelijke pantsertroepen passeerden de Moerdijkbruggen en bereikten het zuidelijke deel van Rotterdam. In Noord-Brabant werden modern uitgeruste Franse legereenheden met kracht teruggedrongen. Ook in het noorden van het land dreigde een dodelijk gevaar. Daar hadden Hitlers troepen de Friese kust bezet en waren een aanval over de Afsluitdijk begonnen. Een aanval die echter grondig werd afgeslagen.

Op de vijfde oorlogsdag maakte de Nederlandse radio dit succes bekend. Voor het eerst was een aanval van de onoverwinnelijk schijnende Duitse strijdkrachten tot staan gebracht en afgeslagen. In de benarde situatie gaf het velen de valse hoop dat deze gebeurtenis een keerpunt in de strijd zou worden.

Na de capitulatie werd het moedgevende bericht niet vergeten. Gekrenkte nationale trots, gevoelens van machteloosheid en haat tegen de bezetter maakten van het treffen op de Afsluitdijk een Duits bloedbad van ongekende omvang. Dit - overigens begrijpelijke - verhaal kon door het na de Tweede Wereldoorlog verrichte onderzoek tot meer juiste proporties worden teruggebracht. Vast staat echter, dat de vijandelijke aanval in een volledige mislukking eindigde en talrijke Duitse slachtoffers - vooral gewonden - heeft gekost. Ook bleek dat een voorgenomen invasie in Noord-Holland, via het IJsselmeer, zodanig werd gehinderd, dat ze niet meer tot uitvoering kon komen.

Afsluitdijk 1940 is niet alleen het relaas van de genoemde strijd, doch ook van de voorafgaande vertragende gevechten in Groningen, Drenthe en Friesland. Ze werpen een vaak verrassend licht op dit eerste en weinig bekende verzet. Met behulp van talrijke ooggetuigenverslagen is getracht 

Extra informatie:

Paperback / softback
200 pagina's
Met illustraties
Mei 2005
358 gram
236 x 155 x 18 mm
EAN: 9789059111219
Uitgeverij Aspekt B.V.

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen