Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • D. Baute,Cort relaas sedert den jare 1609
  • D. Baute,Cort relaas sedert den jare 1609
D. Baute,Cort relaas sedert den jare 1609
Cort relaas sedert den jare 1609
Egodocumenten 20
€ 15.00

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen

Subtitel: De avonturen van een Zeeuwse koopman in Spanje tijdens de Tachtigjarige Oorlog

In 1609 vertrok de Zeeuwse koopman David Baute (1588-1657) naar Zuid-Spanje om het vak van koopman te leren. Na enkele jaren in dienst van andere kooplieden te hebben gewerkt, ging hij een compagnie aan met Joan Courtois. Aan het einde van zijn leven beschreef Baute in een 'cort relaas' zijn leerjaren, zijn financiële wel en wee en zijn avontuurlijke belevenissen in Zuid-Spanje. Na afloop van het Twaalfjarig Bestand raakte Baute in de problemen. Hij werd gearresteerd op verdenking van smokkel van zilver, goud en juwelen en handel met de vijand, de Nederlandse rebellen.

Uitvoerig vertelt hij hoe hij zich geestelijk wapende tegen de tortuur waaraan hij onderworpen werd. Na veel verwikkelingen slaagde Baute erin met een schip vol verboden handelswaar naar Antwerpen te ontsnappen. Hij vestigde zich in Middelburg, waar hij in 1630 trouwde met Catalina Ingelveert, dochter van de pensionaris van Duinkerken.

Baute bleef betrokken bij de handel, waarschijnlijk als financier of assuradeur, en was bewindvoerder van de Westindische Compagnie. Het laatste deel van zijn dagboek gaat vooral over zijn familie en gezin met negen kinderen. In de inleiding bij de uitgave van dit spannende egodocument wordt een beeld geschetst van de handel tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Extra informatie:
Egodocumenten 20
Paperback / softback
96 pagina's
Met illustraties
130 gram
221 x 147 x 9 mm
EAN: 9789065501714
uitgeverij Verloren b.v.

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen