Welkom op onze website
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Bertus Mulder,De nazi?s te slim af zijn
  • Bertus Mulder,De nazi?s te slim af zijn
Bertus Mulder,De nazi?s te slim af zijn
De nazi?s te slim af zijn
sophie Louisa Kwaak en het kapitaal van de Frankfurter Schule
€ 25.00
Levertijd: 2 tot 3 werkdagenDe Zeeuwse landarbeidersdochter Sophie Louisa Kwaak (1901-1990), in het dagelijks leven Fietje genoemd, was iemand die zichzelf gemakkelijk wegcijferde. Ze brak haar studie aan de Rijkskweekschool voor Onderwijzeressen in Apeldoorn af om voor haar moeder te zorgen. In 1933 werd ze directiesecretaris bij de Rotterdamsche Belegging- en Beheer Maatschappij `Robema`, een maatschappij die het in Duitsland aanwezige kapitaal van de joodse familie Weil uit handen van de nazi`s moest redden. De familie Weil was de financier van het Institut für Sozialforschung, later bekend als de Frankfurter Schule. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Fietje de feitelijke beheerder van Robema. Ze doorstond op moedige en listige wijze de confrontatie met de Duitse bezetter. Tot 1964 bleef ze betrokken bij Robema, dat sinds 1948 in liquidatie verkeerde.

Dit boek is een biografie van Fietje Kwaak en tegelijkertijd een bijdrage aan de geschiedenis van de Frankfurter Schule.

Bertus Mulder (Heerenveen,1949) studeerde arbeidssociologie, was docent sociale geschiedenis en promoveerde in 1991 aan de Rijksuniversiteit Groningen bij Lolle Nauta op het proefschrift Andries Sternheim, een Nederlandse vakbondsman in de Frankfurter Schule.


Extra informatie:

Hardback
272 pagina's
Met illustraties
November 2015
636 gram
237 x 175 x 26 mm
EAN: 9789056153557
Uitgeverij Noordboek

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen