Welkom op onze vernieuwde site. | i.v.m. de drukte bij de pakketdiensten kan de bezorging 1 tot 2 werkdagen langer duren.

  • Johannes de Laet,Suiker, verfhout & tabak
  • Johannes de Laet,Suiker, verfhout & tabak
Johannes de Laet,Suiker, verfhout & tabak
Suiker, verfhout & tabak
Het Braziliaanse handboek van Johannes de Laet
€ 27.50

Bij u in huis op: donderdag
Bestel vóór: 21:00


           

De West-Indische Compagnie beschikte over een uitstekende inlichtingendienst. In opdracht van hoofdkaartenmaker Hessel Gerritsz leverden uit de West terugkerende functionarissen hun logboeken in op het West-Indisch Huis in Amsterdam. Daar werden alle nautische, geografische, militaire en economische details systematisch geïnventariseerd. In 1629 werd daaruit een eerste Braziliaans Handboek samengesteld, bedoeld voor de commandanten van de invasiemacht die begin 1630 een bruggenhoofd in Pernambuco veroverde.
Toen Hessel Gerritsz in 1632 overleed besefte WIC-directeur Johannes de Laet het belang van diens rijke archief. De tijd voor een nieuw Braziliaans Handboek was rijp toen in 1636 graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen werd benoemd tot Gouverneur-Generaal van Nederlands Brazilië. Om hem over zijn ambtsgebied te informeren stelde De Laet met spoed een nieuw Handboek samen, dat begin 1637 naar Pernambuco werd verscheept.
Sindsdien was de bundel uit het zicht verdwenen, totdat hij in 1977 – na vele omzwervingen – opdook in de John Carter Brown Library in Providence (USA). Het Handboek wordt nu voor het eerst in het Nederlands uitgegeven. Het onthult nieuwe feiten over vroeg-17de-eeuws Brazilië. Hoogwaardig inlichtingenwerk, dat ons een spannend beeld schetst van de Nederlandse expansie in Brazilië en de felle concurrentiestrijd met de Portugezen om de handel in suiker, verfhout en tabak.

Deel 108 (2009) in de Werken van de Linschoten-Vereeniging.

Ben N. Teensma (1932)  is lusitanist: kenner van de Portugese taal, letteren en cultuurgeschiedenis. Hij heeft Brazilië diverse malen bezocht.


Extra informatie:
Werken van de Linschoten-Vereeniging 108
Hardback
190 pagina's
Met illustraties
November 2009
530 gram
255 x 165 x 22 mm
EAN: 9789057305849
WalburgPers Algemeen

Bij u in huis op: donderdag
Bestel vóór: 21:00