Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • A.P. Tsjechov,Verzamelde werken 7 Brieven
  • A.P. Tsjechov,Verzamelde werken 7 Brieven
A.P. Tsjechov,Verzamelde werken 7 Brieven
Verzamelde werken deel 7
Brieven en dagboeken
Russische Bibliotheek
€ 35.00

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen
Dit artikel is aanwezig in onze winkel

?Het publiek waardeert in de kunst vooral datgene wat banaal is en wat het allang kent, waaraan het gewend is.? Aldus Tsjechow, in een van de notities die na zijn dood werden aangetroffen in kleine opschrijfboekjes. Behalve deze notities en een aantal dagboekpassages, bevat dit zevende deel van Tsjechows Verzamelde werken een keuze uit zijn brieven. Tsjechow was veel onderweg en de vele en uitvoerige brieven die hij dan schreef geven een goede kijk op zijn persoonlijk leven, zijn denken, en zijn verhouding tot zijn eigen werk.

De auteur:
Anton Pawlowitsj Tsjechov (1860-1904) werd geboren in Taganrog als zoon van een kruidenier. Hij studeerde medicijnen in Moskou en schreef in die tijd korte komische verhaaltjes, die vanaf 1880 werden gepubliceerd in enkele humoristische tijdschriften. Zijn studie oefende een beslissende invloed uit op de jonge Tsjechov. Hij zag in de wetenschap het werktuig voor de vooruitgang. Zijn artsenpraktijk bracht hem, vooral in de tweede helft van de jaren tachtig, in contact met de menselijke ellende, ziekte en dood, ervaringen die zijn kennis van de menselijke geest verrijkten.

Tsjechov verwierf zijn roem in het laatste decennium van de negentiende eeuw. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootmeester van het korte verhaal. Ook ontwikkelde hij zich tot gevierd toneelschrijver. Zijn derde stuk De meeuw oogstte veel succes in de interpretatie van Stanislavski in 1898, gespeeld door het Moskouse Kunsttheater. Zijn volgende stukken Oom Wanja (1899), Drie zusters (1901) en De kersentuin (1904) werden door hetzelfde gezelschap opgevoerd. Zijn toneelstukken worden nog steeds overal ter wereld gespeeld.

Hoewel zich daartoe meer dan eens de mogelijkheid voordeed, trouwde Tsjechov niet. Wel had hij een innige verhouding met de actrice Olga Knipper. Enkele jaren voor zijn dood schifte hij zijn werk ten behoeve van een uitgave van een Verzameld werk-editie en schrapte daarbij ruim 30%. De rechten verkocht hij aan de uitgever Adolf Marx. Bij die gelegenheid merkte hij op dat hij ?marxist? geworden was, een opmerking die zijn goedmoedige ironie ten voeten uit weerspiegelde.

Tsjechovs werk verscheen als eerste in onze Russische Bibliotheek. Tussen 2004 en 2006 zal een compleet nieuwe vertaling van zijn verzamelde verhalen (vijf delen) het licht zien.

Vertaler: Tom Eekman

Extra informatie:
Russische Bibliotheek
Hardback
586 gram
205 x 131 x 32 mm
EAN: 9789028204225
Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen
Dit artikel is aanwezig in onze winkel