Gratis verzending vanaf € 25
Wij verzenden naar Nederland en België

A.A. Jansen,Fliegerhorst Schiphol III De ondergang
Fliegerhorst Schiphol
Onze nationale luchthaven in bezettingstijd
Deel 3 - De ondergang
€ 35.00

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen

Tot nu toe was de rol die Schiphol in de jaren 1940-1945 heeft gespeeld in nevelen gehuld. Verschillende auteurs hebben al eens aandacht besteed aan
de Amerikaanse aanvallen op de gevreesde Fliegerhorst in het najaar van 1943, maar niemand waagde zich aan de klus het verder toch wel heel vage plaatje ook voor de overige oorlogsjaren te completeren.

Ab A. Jansen (1929), kenner bij uitstek van de luchtoorlog boven Nederland. 1939-1945 en auteur van de succesvolle eerdere uitgaven Gevleugel verleden, Wespennest Leeuwarden en Sporen aan de hemel, heeft zich vanaf 1982 aan deze opgave gezet. Zijn onderzoek zou bijna 20 jaar duren en het toch al omvangrijke manuscript bleef groeien, vaak tegen de verdrukking in. Evenals het geval was bij zijn laatste twee boeken kon het verhaal alleen in een trilogie worden opgetekend.

Dit deel is het sluitstuk van de gedetailleerde beschrijving van de rol die onze nationale luchthaven Schiphol heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals we in de voorgaande delen hebben kunnen lezen werd het burgervliegveld in de Haarlemmermeer vrijwel meteen na de bezetting getransformeerd tot een formidabele Fliegerhorst voor de Luftwaffe - een vliegveld dat in de oorlogsjaren tal van de meest uiteenlopende Luftwaffe-eenheden niet alleen onderdak, maar ook een goed geoutilleerde uitvalsbasis verschafte.

Deel 3 verhaalt o.m. van de rol die Schiphol gespeeld heeft bij de Reichsverteidiging: de verbeten strijd die met name het Duitse dagjacht-wapen leverde om het Duitse thuisland tegen de steeds krachtiger optredende Amerikaanse luchtmacht (USAAF) te verdedigen. Dit deel geeft ook inzicht in de organisatie van het XII. Fliegerkorps van de nacht jacht generaal Josef Kammhuber, verantwoordelijk voor het opzetten van de Duitse luchtverdediging in West-Europa.
Dat Schiphol ook een uitvalsbasis was voor jachtbommenwerpers lezen we in het hoofdstuk overV./KG 2.

Hoofdstukken over de (bescheiden) rol van Schiphol in 1944 en de uiteindelijke verwoesting van het vliegveldcomplex vullen ljet totale beeld aan. Hoewel de Engelsen (RAF) in de zomer van 1943 verscheidene aanvallen op Schiphol uitvoerden, waren het toch de Amerikanen (USAAF) die de ondergang van Schiphol bewerkstelligden. De zware luchtaanval op 13 december 1943 betekende de nekslag voor Schiphol als Luftwaffe-basis. Dat het veld toch nog weer voor luchtoperaties geschikt werd gemaakt, lezen we in een apart hoofdstuk.

Het laatste hoofdstuk belicht de rol van Schiphol tijdens de voedseldroppings in april/mei 1945.

Gebonden,

Extra informatie:

Hardback
383 pagina's
Met illustraties
Januari 2001
1100 gram
248 x 181 x 25 mm
EAN: 9789067074285
Uitgeverij De Bataafsche Leeuw B.V.

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen