Gratis verzending vanaf € 30
Wij verzenden naar Nederland en België

  • A. de Jeu,`t Spoor der dichteressen
  • A. de Jeu,`t Spoor der dichteressen
A. de Jeu,`t Spoor der dichteressen
't Spoor der dichteressen
Netwerken en publicatiemogelijkheden van schrijvende vrouwen in de
Republiek (1600-1750)
€ 29.00

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen

In dit boek beschrijft Annelies de Jeu de netwerken en publicatiemogelijkheden van schrijfsters in de Republiek (1600-1750). Zij heeft meer dan 200 vrouwen kunnen traceren van wie wel eens werk gedrukt is. Naast boeken heeft zij ook pamfletten en verspreid uitgegeven gedichten van vrouwelijke auteurs geïnventariseerd en daarmee een schat aan nieuwe informatie naar boven gehaald.

Op zoek naar de netwerken waarin deze auteurs zich bewogen, heeft De Jeu onderzoek gedaan naar de situatie in de stad Dordrecht en de gewesten Friesland en Groningen. Zij reconstrueert hoe er steeds meer teksten van hen uitgegeven werden. De relaties die schrijfsters onderhielden, blijken van doorslaggevend belang te zijn geweest voor de kansen die ze kregen om te publiceren en zo bekend te worden.

De pers:
'Ik heb overigens veel waardering voor het proefschrift van De Jeu. De structuur van de studie is glashelder. Het onderzoek heeft veel materiaal bijeengebracht en hier en daar kan zelfs van vondsten gesproken worden. De in de bijlage ondergebrachte Bronnenlijst van gedrukte teksten van vrouwen die maar liefst 136 'nieuwe' auteurs bevat, mag niet onvermeld blijven.

Op deze manier lopen we de achterstand in kennis op het gebied van vrouwelijke auteurs snel in.'
- dr. S.D. Post, Reformatorisch Dagblad, 18-4-2001

'Annelies de Jeu verschaft veel inzicht in de sociale voorwaarden voor het vrouwelijk schrijverschap. Zij doet dat aan de hand van een aantal onbekende vrouwelijke schrijvers. Daarmee heeft ze onze kennis van de Nederlandse dichteressen verrijkt. Niet alleen haar analyse, ook haar inventarisatie is daarom van belang voor wie in vrouwengeschiedenis geïnteresseerd is.'
- John Exalto in: Nederlands Dagblad, 4-6-1999

'De auteur heeft voor een interessant en boeiend geheel gezorgd, dat dichteressen uit vroeger tijden een concretere plaats in de literatuurgeschiedenis bezorgt.'
- Jant van der Weg in: Friesch Dagblad, 21 januari 2001

Extra informatie:

Paperback / softback
374 pagina's
Met illustraties
677 gram
238 x 160 x 24 mm
EAN: 9789065506122
uitgeverij Verloren b.v.

Levertijd: 5 tot 7 werkdagen