Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • ,Publiek geweld
  • ,Publiek geweld
,Publiek geweld
Kees Schuyt & Gabriël van den Brink (red.)
Publiek geweld
€ 30.99

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen

Over de achtergronden en de daders van publiek geweld.

In verschillende gedaanten dringt geweld zich op in de moderne samenleving. Naast liet geweld van politieke aanslagen (11 september, de moord op Pim Fortuyn) trekken onbegrijpelijke schietpartijen op scholen, geweld op straat en voorbeelden van zinloos geweld sterk de aandacht. Leven we in een geweldcultuur? Neemt het geweld toe of is de ervaring van geweldtoename voornamelijk een effect van de aandacht voor geweld in de media?

Deze boekaflevering van Mens & Maatschappij stelt publiek geweld centraal: vormen van geweld in de openbare of semi-openbare ruimte die niet politiek gemotiveerd zijn, maar wel het algehele gevoel van veiligheid beïnvloeden. In verschillende bijdragen worden maatschappelijke achtergronden van agressie en geweld bij jongeren geanalyseerd, en komen sociologische en psychologische typeringen van daders van specifieke gewelddelicten aan de orde. Ook liet geweld van burgers tegen de politie in bepaalde gevaarsituaties krijgt aandacht. Een uitvoerig overzicht van de wetenschappelijke theorieën over de relatie tussen jeugdcriminaliteit en geweld biedt aanknopingspunten voor verdere discussie.

De auteurs:
Kees Schuyt is hoogleraar in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en redacteur van Mens en Maatschappij. Gabriël van den Brink is onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW).

Extra informatie:

Paperback / softback
104 pagina's
Met illustraties
Juni 2003
227 gram
240 x 170 x 8 mm
EAN: 9789053565728
AUP Wetenschappelijk

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen