Door de drukte kan uw bestelling iets langer onderweg zijn
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Franciscus Holkema, H.C. van Hall,De plantengroei der Nederlandsche Noordzee-eilanden
  • Franciscus Holkema, H.C. van Hall,De plantengroei der Nederlandsche Noordzee-eilanden
Franciscus Holkema, H.C. van Hall,De plantengroei der Nederlandsche Noordzee-eilanden
De plantengroei der Nederlandsche Noordzee-eilanden
Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottum
€ 22.45
Levertijd: 1 tot 3 werkdagenFranciscus Holkema (1841-1870) was de eerste botanicus die de flora van de Wadden-eilanden in kaart heeft gebracht. Hiertoe bezocht hij in de jaren 1868 en 1869 meerdere keren in een seizoen alle Waddeneilanden (inclusief Griend). Hij bracht hierbij niet alleen de afzonderlijke soorten in kaart, maar keek ook naar de totale vegetatie van het terrein. Ook legde hij een verband met de bodemgesteldheid. Om deze reden wordt hij wel de eerste plantensocioloog genoemd.

Holkema deed zijn onderzoek met het plan om in 1870 te promoveren. Tijdens het corrigeren van de drukproeven van zijn dissertatie overleed hij onverwachts. Zijn promotor prof. Van Hall verzorgde daarop postuum zijn proefschrift.

Na Holkema is het onderzoek verder gegaan, maar zijn proefschrift blijft een referentiepunt. Het geeft een inzicht in de oorspronkelijk aanwezige flora, voordat er bossen geplant en duinen beheerd werden. Vanuit dit belang heeft het een plek gekregen in de Historische Waddenreeks.


Extra informatie:

Paperback / softback
280 pagina's
Maart 2020
430 gram
216 x 140 x 26 mm
EAN: 9789066595088
Historische Waddenreeks

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen