Welkom op onze website
Wij verzenden naar Nederland en België

  • ,De Vita van Hildegard
  • ,De Vita van Hildegard
,De Vita van Hildegard
Ingeleid en vertaald door Tony Lindijer
De Vita van Hildegard
€ 25.00

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


De nalatenschap van Hildegard van Bingen (1098-1179) - muziek, visioenen, geschriften met prachtige miniaturen en correspondentie - is vaak beschreven en onderzocht. Toch blijft Hildegard een raadselachtige en moeilijk te doorgronden persoonlijkheid. Veel van wat wij over haar leven weten, gaat terug op de Vita Sanctae Hildegardis, een document dat vlak na haar dood tot stand is gekomen. Deze eerste 'biografie', waarin zowel Hildegard zelf als drie verschillende hagiografen aan het woord zijn, vormt een boeiend verslag van het bewogen leven van de abdis, profetes en mystica uit het Rijnland.

In de inleiding beschrijft Lindijer leven en werk van Hildegard, haar plaats in de geschiedenis van het denken en de mystiek, de gecompliceerde ontstaansgeschiedenis van de Vita en de mislukte heiligverklaring. Tot slot schetst zij aan de hand van passages uit de Vita Hildegards persoonlijke en spirituele weg.

De pers:
'Voor de kenners van Hildegard is dit boek een absolute "must". Voor wie een up-to-date en met mooie kleurillustraties verluchte biografie van deze mystica zoekt is deze publicatie ook een schot in de roos.
Bovendien geeft het begeleidende notenapparaat verantwoording voor het beweerde, verwijzingen naar relevante literatuur en verdere aanvullingen. De uitgave is verzorgd en een plezier om te lezen. Kortom: een aanrader!'
- G.L. in: De Stem van het Boek, jrg. 12/2, 2001

'Dit boek bevat een moderne vertaling van de Vita Sanctae Hildegardis, een soort biografie uit de dertiende eeuw van Hildegard van Bingen (1098-1179). Het is de oudste tekst over deze veelzijdige vrouw. Zij was abdis, profetes, mystica en componiste van kerkmuziek uit het Duitse Rijnland. De eerste honderd pagina's bevatten een vlot geschreven historische analyse van de vita.
Achtereenvolgens behandelt de auteur leven en werken van Hildegard, haar plaats in de geschiedenis van het denken en de mystiek, de ontstaanswijze van de vita en de mislukte (officiele) heiligverklaring. Zij besluit met een beschrijving van Hildegards persoonlijke en spirituele weg.
Lindijer werkt sinds 1989 samen met enkele anderen in een Hildegard studiegroep. De benedictijn Henri Boelaars - nestor van het nederlandse onderzoek naar deze vrouw - was eveneens nauw betrokken bij het ontstaan van dit boek. Zoals alle werken van Verloren is ook dit zeer verzorgd uitgegeven. Het bevat bijvoorbeeld 10 kleurenreproducties van prachtige miniaturen uit de vita en uit een ander werk van Hildegard. Het boek is vooral bestemd voor mensen die zich zo rechtstreeks mogelijk een beeld willen vormen van Hildegard.'
- Drs.J.M. de Jong in: titelinformatie Biblion, St. Ned. Bibliotheekdienst, Leidschendam

Extra informatie:
Middeleeuwse studies en bronnen LXVIII
Paperback / softback
192 pagina's
Met illustraties
389 gram
240 x 160 x 12 mm
EAN: 9789065506108
uitgeverij Verloren b.v.

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen